W jaki sposób sprawnie poruszać się w gąszczu restauracji? Czym pokierować się, wybierając dobrą restaurację?
Po pierwsze powinniśmy zwrócić uwagę na oznakowanie restauracji.
Źródło: http://www.flickr.com
Źródło: http://www.flickr.com
Powinna być ona doskonale oznaczona, zauważalna z daleka. Lecz nie to jest najistotniejsze. Przede wszystkim zwróć uwagę na to, kto jest szefem kuchni. czasy anonimowych, schowanych kędyś na zapleczu szefów kuchni przeminęły bezpowrotnie. To właśnie szef kuchni bierze na siebie odpowiedzialność za potrawy, które opuszczają jego kuchnię. Czytajmy recenzje, słuchajmy zdań naszych znajomych, stwierdźmy, czy i jakie nagrody otrzymała restauracja.
Przestudiujmy szczegółowo jadłospis. Dzięki temu uzyskamy informacje, czy w kuchni stosowane są świeże komponenty. Gdy zobaczymy zimą w menu maliny, możemy być nieomal pewni, że coś niedobrego dzieje się w tej restauracji oraz czym prędzej musimy opuścić ją. Warto też zwrócić uwagę , czy restauracja korzysta z półproduktów, czy kucharze przyrządzają wszystko od podstaw. Jeżeli pieczywo jak też ciasta wypiekane są na miejscu, to omen, że szefowi kuchni zależy na gościach i ma uczciwe podejście do własnego zawodu. Z jedzeniem jest jak z muzyką. Piosenki, które podobają się twym przyjaciołom, nie muszą wcale podobać się tobie. Podobnie jest z daniami czy rodzajami kuchni serwowanymi w restauracjach.
Oryginalne smaki musimy odkrywać sami a także być na nie otwarci, ale za każdym razem warto zwracać uwagę na kilka detali, które pomogą nam oszacować czy restauracja, do której pragniemy wybrać się, faktycznie jest miejscem z dobrą kuchnią. Zwróć również uwagę na czystość, to bardzo istotne.